Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ Πανάς Παναγιώτης

Πανάς Παναγιώτης
ΓΕΝΝΗΣΗ: Σπαρτιά Κεφαλονιάς 1832
ΘΑΝΑΤΟΣ: Πειραιάς 1896

1. Έλαμπε την νύκτα ταύτην ήλιος ακτινοβόλος
και εχύνετο το μαύρον πέριξ φως των κεραυνών.
Εν σιγή βρονταί εβόων. Ήστραπτε της γης ο θόλος,
και το έδαφος εν λύπη έχαιρε των ουρανών.

Όρθιος εν εγρηγόρσει εκοιμώμην εν τη κλίνη,
ότε αίφνης έμπροσθέν μου έστη γέρων νεαρός,
κι εν ευγλώττω σιγή λέγει: τι ανήσυχος γαλήνη,
τι ακτινοβόλον σκότος, τι τερψίλυπος καιρός!

«Νεοελληνική ποίησις: Ρωμαντική σχολή», 1-8. Έργα αργίας, 1883. Κ.Θ. Δημαράς (επιμ.), Ποιηταί του ΙΘ΄ αιώνα. Βασική Βιβλιοθήκη, 12. «Αετός» Α.Ε., 1954. λζ΄.




2. Πάρε δυο σύγνεφα· μια λίτρ’ αγέρα·
δροσιάς δυο γράνα και μια φλογέρα·
τρεις τόνους Πίνδο· τέσσαρους χιόνι·
μια λίτρ’ ανάσαση και ένα αηδόνι,
δεμάτια τέσσερα δάφνες, μυρτούλες·
ράσα· ξεσκλίδια· γύφτους· αυγούλες·
πέντ’ έξι σήμαντρα· γλαν γλαν καμπόσα·
χιλιάδες κύματα· Όλυμπο και Όσσα·
κρεβάτια· γαίματα· σάπια κουφάρια·
αστροπελέκια· σκύλους και ψάρια
[...]
και νεκρολούλουδα χορτάτη δόση.
Αχτίδες· σάβανα και έρμα πλάγια·
ένα βρικόλακα· μια κουκουβάγια·
έναν Αλήπασα· καντάρι τρέλα...
Σε μια θεόχτιστη ρίξ’ τα παδέλα·
ύστερα κρούσταλλο ρίξε νεράκι
βρυσούλας γέννημα, ή και απ’ αυλάκι.
Πέσε τ’ ανάσκελα και πίθωσέ τα
στα έρμα στήθια σου και βάσταέ τα.
Φύσησε, φύσησε στα σωθικά σου,
καμίνι άναψε μες στην καρδιά σου.
[...]
Ας πάρει μπούρμπουλα μονάχα τρία,
και είναι έτοιμο μ’ επιτυχία
γιαχνί αθάνατο, ποιητικό...
Κένωσ’ το, κένωσ’ το ζεστό-ζεστό
σε αλαβάστρινο σκουτέλι ή πιάτο...
και πες του κόσμου: Κόπιασε, φά’ το.

«Ποιητική συνταγή», 1-10, 22-32, 35-40. 1868. Έργα αργίας, 1883. Λίνος Πολίτης, Ποιητική Ανθολογία, Ε΄. Ο Σολωμός και οι Εφτανησιώτες. «Δωδώνη», χ.χ. 154-155.




3. Του γκιόνη όποιος λέει πως η φωνή
στης φύσης τη μεγάλη αρμονία
δεν είναι αναγκαία, ―με συγχωρεί―
μα λέει μια μεγάλη ανοησία...
Μονότονο θα ήτανε το αηδόνι,
εάν δεν ήταν κι η φωνή του γκιόνη.

«Πρόλογος», 1-6. Έργα αργίας, 1883. Λίνος Πολίτης, Ποιητική Ανθολογία, Ε΄. Ο Σολωμός και οι Εφτανησιώτες. «Δωδώνη», χ.χ. 154.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΟ


το θέμα της έλλειψης μόνιμου εφημέριου στο χωριό Σπαρτιά είναι υπαρκτό . Το μέγεθος του χωριού μπορεί να είναι μεγάλο, να ε χει δυο μόνιμους κατοίκους ιερείς εφημέριους σε διπλανά χωριά ,όμως η Ιερά Μητρόπολη της νήσου ωστόσο αποφάσισε ότι δεν υπάρχει το προσωπικό και έτσι το χωριό να στερείται εφημερίου . Το φαινόμενο αυτό που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ελλάδα, κυρίως σε μικρά χωριά.

Γίνεται αντιληπτό κυρίως αυτές τις εορταστικές ημέρες λόγω της επιθυμίας των Σπαρτινών να βρεθούν στις εκκλησίες μας αυτές τις Άγιες Ημέρες με ένα μόνιμο εφημέριο.Οι θρησκευτικές ανάγκες τις περιοχής έχουν υποβαθμισθεί ,χρόνια έχει να εμφανισθεί πνευματικός για να τελέσει το μυστήριο της εξομολόγησης,η γεια λειτουργία τελείται περιστασιακά ,ενώ δεν γίνεται λόγος για επαφή της εκκλησίας με τους κατοίκους ,μόνη παρήγορη παρουσια είναι του Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης ,όταν το επιτρέπουν οι ανάγκες.
ΚΑΛΗ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?

ΠΑΛΙΟΙ ΣΠΑΡΤΙΝΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ (1)


ΜΠΟΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ, γιος του ιερέα Μιχαήλ (1849-1931). γεννήθηκε στα Σπαρτιά. ΝΑΥΤΙΚΟΣ σε ιστιοφόρα και ατμήλατα σκάφη ,Πλοιάρχους από του 1895 του ά/π «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΠΑ». Κατά το 1913 συνταξιοδοτήθηκε .

Ο καθηγητής Ιατρικής ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Ο καθηγητής Ιατρικής ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Ο ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, του Σωκράτη (1898). Γεννήθηκε στα Σπαρτιά σπούδασε ιατρική απεφοίτησε του Πανεπιστημίου Αθηνών μετέβη στο Παρίσι όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα και ανεδείχθη σε Υφηγητή της Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων Κατά το 1928 επέστρεψε στην Αθήνα και συνεργάστηκε σαν ειδικός παθολόγος στην κλινική Γερουλάνου, και συγχρόνως δίδασκε σαν Υφηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης του ανέθεσε την δημιουργία του Λαϊκού Νοσοκομείου. Υπήρξε στενός φίλος του Γεωργίου Παπανδρέου και ανήκε στον κεντρώο χώρο Οι Κεφαλλήνες που τον επεσκεπτόντο στο Ιατρείο τους έδέχετο πάντοτε δωρεάν, θεωρώντας το ιατρικό επάγγελμα ως κοινωνική αποστολή. Υπηρέτησε σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία στον Πόλεμο του 1940-1941 και ασχολήθηκε με την θεραπεία των κρυοπαγημάτων και συνέγραψε σχετικό σύγγραμμα . Νυμφεύτηκε την Σοφία θυγατέρα του από τα Κοριάνα Σπυρίδωνος Ρωσολύμου, και έκτοτε εξάσκησε την ιατρική επιστήμη ερασιτεχνικά, ήταν οπαδός της ομοιοπαθητικής της φυσικής ζωής και της φυτολογίας, Στο χωριό Σπαρτιά ασχολήθηκε ο ίδιος με την παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων. Απέκτησε δυο γιους του, ό, Χριστόφορος, αποφοίτησε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Παρισίων , ό δε, Γεράσιμος, αποφοίτησε από Βρετανικής Σχολής Ναυπηγικής και εργάζεται ως Τεχνικός Επιθεωρητής μεγάλη ναυτιλιακή εταιρία

τα καλαντα

«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ, ΣΩΜΑΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΩΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ.» Τα Χριστούγεννα ήταν η πιο αγαπημένη μας γιορ...